You are currently viewing A mellény mint kiegészítő

A mellény mint kiegészítő

Több, mint 350 éve annak, hogy a perzsáktól származó mellény a nyugati ember ruhatárába is bekerült. Hogy az egyes korszakok öltözködésében milyen figyelmet, vagy funkciót kapott, az függött a törvénytől, politikától, és természetesen az aktuális „divattrendektől” is.

Jelentősége folyamatosan váltakozik azóta is – az utóbbi néhány évtizedben leginkább a piacgazdasági viszonyok hatására, pl. alacsonyabb a gyártási költsége egy mellény nélküli öltönynek, ami fontos szempont, ha a piac árérzékeny.

A legtöbb öltöny két részből áll: nadrágból és zakóból. A ritkábban használt – ugyanakkor nagyon elegáns – háromrészes öltöny mellénnyel egészül ki. A mellény a klasszikus üzleti és alkalmi öltönyök kedvelt kiegészítője. Szabását és magasságát a zakó záródási magassága határozza meg, azaz minél zártabb a zakó, annál magasabb a mellény. A mellény gombjait a legalsó kivételével mindig zárva kell tartani. Ha a mellényhez nem viselünk nyakkendőt a felső gomb is nyitva hagyható, így az összkép kevésbé lesz zárt és szigorú.

A férfiak is szeretnek különbözni egymástól, megmutatni saját stílusukat. Egy öltönyt többféleképpen fel lehet dobni különböző kiegészítőkkel.

Alaphelyzetben mindenki igyekszik a stílusát a nyakkendővel kifejezni, a bátrabbak pedig már kísérleteznek a díszzsebkendőkkel is. A későbbiekben még fogunk róla írni.

Érdekességként megemlítenénk, hogy az öltönytől teljesen elütő színű mellénnyel is kombinálhatjuk öltözetünket. Bár általánosságban elmondható, hogy, akik mellényes öltönyt keresnek, sokszor el sem tudják képzelni azt, csak azonos színű mellénnyel. Pedig a kontraszt a férfiakon is jól mutat! Azonban fontos odafigyelni ebben az esetben is arra, hogy a többi kiegészítő is illeszkedjen az új színhez. Ezzel könnyedén fel lehet dobni egy egyszerű megjelenést.