You are currently viewing Szmoking

Szmoking

A szmoking az egyik legformálisabb ruhadarab, amit egy úriember viselhet élete során. Az (angol) tradíció gyakorlatilag minden apró részletét leszabályozza, nem sok mozgásteret hagyva viselőjének. Az alábbbiakban kiemelünk néhány szabályt, amitől azért az ésszerűség határain belül el lehet térni.

A szmoking szabálykönyve még azt is kimondja, hogy ne viseljünk órát, mert ahová szmokingban megyünk, ott az idő nem számíthat… Mégis, az első számú szabály, hogy a szmoking minden részlete azért fekete és fehér, hogy partnerünk és ruhája a legteljesebb szépségében pompázhasson – ezt vegyük mindig komolyan!

Olyan „apróságokat”, hogy a szmoking zakónak nincs slicce, soha nem gomboljuk ki, a gombjai mindig anyaggal bevontak, a nadrágnak nem lehet hajtókája, az ing mandzsettás stb. – most nem térünk ki.

Zakó

A szmoking zakó színe fekete, egy gombos, elöl és hátul azonos hosszúságú. Mivel a kabát eleje nem rövid, mint a frakké, ezért a szmokingra kerül oldalzseb is.

A zakó reverje

Hivatalosan a szmoking zakója vagy nyitott vagy sál szabású reverrel készül, a csapott hajtóka – elvileg – nem illik a szmokinghoz.

Nyakkendő

A gyárilag előre kötött nyakkendőkkel egyetlen baj van: annyira szimmetrikus, hogy látszik rajta, hogy nem mi kötöttük. Ha vesszük a fáradságot, és megtanulunk csokornyakkendőt kötni, az sokat dob a megjelenésünkön!

Ing

A szmoking ing elejének mintája lehet plasztron vagy rakott, a nyaka normál vagy francia galléros. A gombjai lehetnek rejtettek vagy apró mandzsettásak. Ezek bármelyik variációja ízlés kérdése.

Mivel a szmoking nadrágnak nincsenek övbújtatói, ezért ha mellényt veszünk, akkor szükséges lesz egy nadrágtartó, ami lehetőleg fehér színű legyen.

Cipő

A szmokinghoz hivatalosan vagy bársony mokaszint vagy lakkcipőt kell hordani. Ha valaki ettől szeretne eltérni, akkor egy zárt fűzós, nagyon jó minőségű öltönycipő teljesen jól fog szolgálni.

Az idők során elfogadottá vált variációk:

Megjelent a két gombsoros szmoking zakó.
A csúcsos végű hajtóka helyett idővel elterjedt az úgynevezett sálgallér, mely ívelt vonalú és hátulról körülöleli a nyakat.
Az ing idővel visszahajtott galléros és visszahajtott (dupla) kézelőjű lett. A keményített mellrész helyett ma már puha mellű fazonokat hordanak, de továbbra is szegecses záródással.

Látogasson el szalonunkba, hogy méretére elkészíthessük az Ön szmokingját!