You are currently viewing Mikor, mit vegyünk fel? – 2. rész

Mikor, mit vegyünk fel? – 2. rész

Cikksorozatunk 2. részében többek között a szmoking, és a frakk helyes viseléséről, illetve kiegészítőiről olvashatunk.

Szmoking

A szmoking tökéletes viselet a 15:00 óra utáni társasági eseményeken, így egy esküvőn, operában, komolyzenei koncerten, vagy táncos rendezvényen és hivatalos fogadáson is megfelelő választás. A klasszikus szmoking fekete, egysoros, hegyes- vagy sálgalléros, de mára a kétsoros és színes változatokat is megtaláljuk az alkalmi férfi divat palettáján. A szmokinghoz mellény vagy széles selyemöv és csokornyakkendő dukál. A szmoking ing fehér vagy krémszínű, gallérjának csücskei visszahajtottak. Ha a meghívónkon „black tie” szerepel, akkor az adott társasági eseményen a férfiak számára a szmoking a megfelelő viselet. Európában egyébként az 1920-as években Duke of Windsor vezette be a szmokingot, ami Amerikában tuxedo néven is ismert.

Szmokingnadrág

Egyszerű, színében passzol a szmokinghoz, a nadrágot mindkét oldalán csík díszíti.

Galon

Oldalcsík a szmokingnadrág mindkét oldalán.

Állógalléros zsakett

Az állógalléros zsakett viszonylag újkeletű ünnepi viselet, ami tökéletes választás az esküvőre, különböző eseményekre és komolyzenei koncertekre. Bár magasan záródik, mégis mellény és nyakkendő vagy plasztron (speciális széles nyakkendő) illik hozzá. A zakó gombolása általában bújtatott, szabása pedig hosszított, így ideális viselete a magas vőlegénynek.

Harisnya, zokni

Normál esetben térdzoknit kellene hordani, ami minden esetben ápol és eltakar. Inkább vegyünk fel finom minőségű pamutszövet zoknit, mint egy vastag gyapjú zoknit. Ünnepi alkalmakkor a zokni színe mindig fekete!

Tuxedo

Amerikai stílus szmokinghoz! 1889-ben, New Yorkban a Tuxedo-parkban, a közismert Dandy Criswold Corillard vezette be.

Mellény

Divatos alternatíva a széles selyemöv helyett. Széles szín- és mintaválaszték jellemzi. Fontos, hogy összhangban legyen az öltönnyel és viselőjével.

„White Tie”

Ha ez áll a meghívón, akkor kötelező a frakk és a cilinder viselete.

Cilinder

Fejdísz, a 19. század első felében vált ismertté, divatossá. Frakkhoz viseljük.

Csokornyakkendő

Egyes esetekben helyettesítheti a nyakkendőt és a plasztront (vőlegénynyakkendőt). Szmokinghoz és frakkhoz nélkülözhetetlen!